Målet med kjenn oss er å øke kompetansen om nasjonale minoriteter og urfolk i Norge. I rapporten Holdninger til samer og nasjonale minoriteter i Norge (nhri.no), kommer det tydelig frem at den generelle befolkningen mangler kunnskap om norske minoriteter og urfolk. Gjennom podkaster, filmer, foto og en tidslinje som tar for seg viktige historiske hendelser som er omtalt i podkastene, blir du på denne siden bedre kjent med historien til både kvener (norskfinner), jøder, romer, skogfinner, romanifolk (tatere) og de ulike samiske gruppene med lang historie i Norge. Med unntak av deler av prosjektgruppa har alle bidragsyterne til denne siden samisk bakgrunn, eller bakgrunn fra en, eller flere nasjonale minoriteter. I filmene forteller 14 deltakere om hva som er det beste for dem med bakgrunnen sin, hva de mener den norske befolkningen bør vite om gruppa, og hva som er viktig for dem for fremtiden. I fotoprosjektet viser deltakerne bilder, alt fra glimt fra egen hverdag til kunstbilder. Deltakerne i prosjektet har selv skrevet bildetekster til sine fotobidrag. Gjennom prosjektet har den knallharde fornorskningsperioden i Norge fra midten av 1800-tallet og til godt etter krigen kommet tydelig fram som en felles historisk ramme som har hatt konsekvenser for samtlige grupper. Fornorskningen har utslettet språk, skilt familier fra hverandre, berøvet slekter fra land de har hatt i århundrer, og bidratt til forfølgelse og dødsfall. Samtidig er det også likhetstrekk når det gjelder betydningen av musikk, håndverk og ikke minst hvor viktig fellesskapet er, og styrken som ligger i samhold. Ikke minst blir det tydelig hvor viktig det er å kjenne historien, for å forstå dagen i dag. Hvorfor er det nye skogfinske museet så viktig? Hva er dybden i Fosen-saken? Hvorfor er retorikken vi bruker av betydning? Vi håper du finner noen svar på disse spørsmålene på denne siden. Disse sidene hadde ikke vært mulig uten alle deltakerne, flere av dem ble rekruttert via kampanjen vi hadde i sosiale medier for prosjektet. Du møter dem i foto, film og podkast. En stor takk til alle som har bidratt til kjenn oss! Prosjektet er finansiert av Bufdir. Kjennoss.no er et levende nettsted. Tips oss gjerne om ressurser som bør legges til, eller korrigeringer og tilføyelser du mener vi gjøre, på e-post: [email protected]o Comments are closed.
|
Om Kjenn oss«Kjenn oss» er et prosjekt som vil bidra til å heve kompetansen om nasjonale minoriteter og urfolk. De formelle betegnelsene på nasjonale minoriteter er: Kvener/norskfinner, jøder, skogfinner, romer, romanifolk/tatere. De samiske gruppene med lang historie i Norge er: Skoltesamer, nordsamer, lulesamer, pitesamer, umesamer, sørsamer. Les mer. Navn som også er benyttet i dette prosjektet:
Medlemmer av de ulike gruppene bruker av og til andre navn enn de offisielle, på seg selv. Navn som benyttes i dette prosjektet er Av romer: Rom, sigøyner. Av romanifolk/tatere: Reisende I tillegg har betegnelsene endret seg i det offisielle Norge. I tidslinjen finner dere eksempler på at Samene ble kalt finner, Romer ble kalt sigøinere, og romani/ taler ble kalt Tatter, tater, splint og fant. Skoltesamer er også kjent under samlebetegnelsen Østsamer. Se mer her: Nasjonale minoriteter - regjeringen.no Se mer for kart over de ulike språkene her : samer – Store norske leksikon (snl.no) Navn som også er benyttet i dette prosjektet:
Medlemmer av de ulike gruppene bruker av og til andre navn enn de offisielle, på seg selv. Navn som benyttes i dette prosjektet er Av romer: Rom, sigøyner. Av romanifolk/tatere: Reisende I tillegg har betegnelsene endret seg i det offisielle Norge. I tidslinjen finner dere eksempler på at Samene ble kalt finner, Romer ble kalt sigøinere, og romani/ taler ble kalt Tatter, tater, splint og fant. Skoltesamer er også kjent under samlebetegnelsen Østsamer. Se mer her: Nasjonale minoriteter - regjeringen.no Se mer for kart over de ulike språkene her : samer – Store norske leksikon (snl.no) |